Woord van het jaar

                           

Bij de verkiezing van het woord van het jaar werd "koesterkoffer" in Vlaanderen als winnaar uitverkozen. Een verkiezing van Van Dale en de VRT."Fipronilei" en "meteo-verhaal" vullen de top drie aan. 70.000 mensen hebben hun stem uitgebracht.

Een koffer met tastbare herinneringen om een jong gezien te ondersteunen na het verlies van een kind: is de officiële definitie van koesterkoffer, het woord van het jaar 2017 op basis van de stem van het brede publiek. De valies werd ontwikkeld door moeders, met de hulp van een kinderpsychologe en een aantal vzw's. Het bevat onder meer: silicone om een vingerafdruk te nemen van het kind en een buisje voor een haarlokje.

Daarnaast kon ook nog worden gestemd in vijf nevencategorieën. Hieronder kan u telkens de top 3 lezen:

Jongerentaal:
1. framilie
2. fidgetspinner
3. skeer

Lifestyle:
1. sugardaddy
2. regenboogtaal
3. bijenrestaurant

Sport/amusement:
1. magneetvissen
2. rolkoffertoerisme
3. bieryoga

Economie:
1.sjoemelsigaret
2.influencer
3. siliconenfile 

Politiek:
1. alternatief feit
2. islamsafari
3. paaitaks

De definities van al deze woorden kan je terugvinden op de website van Van Dale. 
De Nederlanders hebben ook hun woord van het haar uitgekozen. Daar heeft "appongeluk" (ongeluk waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is die tijdens het ongeval met een app op haar of zijn smartphone bezig was) het met 20 procent van de stemmen gehaald. De vorige jaren werden de verkiezingen voor het woord van het jaar in Vlaanderen gewonnen door 'samsonseks' in 2016 , 'kraamkost' in 2015 , 'flitsmarathon' in  2014  en 'selfie' in 2013.

Ketnet al het kinderwoord van het jaar bekendgemaakt. Bij deze verkiezing hebben bijna 250.000 Vlaamse kinderen hun stem uitgebracht. Zij kozen voor "Ewa ja", een uitdrukking die zoveel betekent als "Awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van".

Bronnen:
KnackVrt, Nieuwsblad
 



Commentaires

Enregistrer un commentaire

Posts les plus consultés de ce blog