Gebarentaal

Wat is gebarentaal ?

Gebarentalen zijn de de talen die geproduceerd worden  door de bewegingen van de handen, het gezicht en het lichaam als geheel. Dove mensen hebben ze ontwikkeld om te communiceren. Ze voeren alle functies uit die worden uitgevoerd door de gesproken talen.

Geschiedenis:

Sinds het congres van Milaan in 1880 hebben orale methoden de voorkeur gegeven aan de opvoeding van dove kinderen, ten koste van visuele talen.
Afbeeldingsresultaat voor gebarentaal school

 In de jaren zestig analyseert de linguïst William Stokoe de structuur van de Amerikaanse gebarentaal en benadrukt dat deze dezelfde structurele kenmerken heeft als gesproken talen: een fonologie en een grammatica met behulp van syntaxis. Deze ontdekking brengt dan legitimiteit om talen te ondertekenen, die ze voorheen niet hadden. De gebarentalen gaan dan in bepaalde landen het onderwijs van dove kinderen in.

 In 1980 besloot Zweden dat de opleiding van doven tweetalig moet zijn: gebarentaal is de eerste taal van dove kinderen en Zweeds is de tweede taal. Meer en meer landen volgen dit voorbeeld.

Syntaxis: leer van de zinsbouw

Alphabet: 

Het handalfabet neemt maar een kleine plaats in in gebarentaal. Gebarentaal heeft namelijk voor elk concept een gebaar, terwijl het handalfabet voor elke letter van het alfabet  afzonderlijk een  gebaar heeft.

Net zoals andere talen zijn het handalfabet en de gebarentaal geen universele talen. Maar de verschillende gebarentalen over de hele wereld gaan wel veel overeenkomsten op grammaticaal niveau. 

Résultat de recherche d'images pour "gebarentaal alfabet"Het handalfabet is vrij gemakkelijk te leren omdat het slechts 26 tekens bevat (1 voor elke letter van het alfabet). Gebarentaal is moeilijker te leren omdat deze honderden tekens bevat en een eigen grammatica heeft. Net zoals het Nederlands zijn eigen grammatica en verscheidenheid aan woorden heeft.

















Bronnen: https://synoniemen.net/index.php?zoekterm=syntaxis                                                                              https://hverdonk.home.xs4all.nl/alfabet.html                                                                                            https://nl.wikipedia.org/wiki/Gebarentaal


Commentaires

Enregistrer un commentaire

Posts les plus consultés de ce blog

Woord van het jaar