Taalgebied

Een taalgebied is een geografisch gebied waarin hetzelfde dialect, dezelfde taal of dezelfde taalfamilie wordt gesproken.                                                                                                                                                                                                                                                                           Taalgebieden volgen niet noodzakelijk de grenzen van landen. De helft van Zuid-Amerika maakt bijvoorbeeld deel uit van het Spaanssprekende gebied, terwijl Zwitserland alleen al vier verschillende taalgebieden vertegenwoordigt. Taalgebieden kunnen ook door de oceanen worden gescheiden, zoals het geval is in het Engelstalige gebied dat over de hele wereld is verspreid en dat het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland omvat, evenals vele voormalige Britse koloniën hebben voor officiële taal Engels naast regionale taal (talen). Dit is met name het geval in India en Zuid-Afrika.
Résultat de recherche d'images pour "zone linguistique"
De Franstalige zone strekt zich ook uit over verschillende continenten en wordt vaak aangeduid met het woord "Francophonie" dat ook de naam is van een internationale organisatie die alle landen van de wereld groepeert waarvan het Frans de officiële taal is. In het uiterste geval is "Espérantie" de thuisbasis van meer dan 120 landen ter wereld, waar Esperanto-sprekers zijn. 

Binnen dezelfde taalzone kunnen ook verschillende maar zeer vergelijkbare talen zijn, dit fenomeen staat bekend als het taalkundig continuüm. Een klassiek voorbeeld zijn de verschillende talen van China, waarvan de respectieve sprekers zichzelf misschien niet mondeling begrijpen, maar die toch behoren tot dezelfde taalfamilie en zijn geschreven met hetzelfde schrijfsysteem dat onafhankelijk is van fonetiek: de sinogrammen. De Arabische taal kent een soortgelijke situatie, maar het schrijfsysteem is fonetisch en er is een accent dat als neutraal wordt beschouwd (moderne standaard Arabisch).

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

Woord van het jaar